måndag 12 september 2011

Fostervattenprovet

Då var det gjort. Jag var känslosam hela förmiddagen, grät mycket och var nervös. Grät en skvätt i väntrummet också. Kändes ovanligt tomt på specialistmödravården idag, är van vid att det är fullt med folk när jag är där. Men då är det ju diabetesmottagning också, idag var väl bara en "vanlig" dag.

Läkaren tog emot oss och jag fick lägga mig på sängen direkt. Ännu fler tårar. Läkaren var väldigt saklig hela tiden, kändes nästan som en robot. Jag vet att det är deras jobb, de ska inte visa känslor, speciellt inte i en sån här situation. Men jag som är en känslomänniska, och dessutom i en väldigt känslomässig situation, tyckte det kändes ganska konstigt. Det blev lite av en krock.

Han frågade hur vi ville göra, och vi förstod inte riktigt vad han menade. Vi var ju där för att göra fostervattenprov? Han sa att han ville dubbelkolla med oss, berättade om missfallsrisken och sa att vi hade rätt att ändra oss om vi ville. Men vi hade ju redan bestämt oss, så vi sa att vi kör.

Jag hade såklart googlat en del innan på fostervattenprov, kub-test och bred nackuppklarning, men ville ända höra vad läkaren sa. Jag frågade därför om det kunde finnas andra orsaker till nackuppklarningen. Läkaren sa att det finns en svag koppling mellan bred nackuppklarning och hjärtfel, så de kommer följa upp mig om 4 veckor med ett utökat ultraljud då de undersöker enbart hjärtat.

Sen var det dags för provet. Först gjorde han ultraljud för att säkerställa att jag verkligen hade gått 15 fulla veckor. Först var han tveksam, för huvudmåttet visade på dryga 14 veckor. Måtten på lårbenet indikerade dock dryga 16 veckor, så genomsnittet blev 15+2 och nytt beräknat datum är 3 mars istället för 29 februari. Det var godkänt sa han, så då var det dags.

Jag var jättenervös och låg och stirrade i taket. Ville varken se nålen eller titta på ultraljudsskärmen, det kändes så läskigt. En undersköterska hade kommit in och hon torkade av magen med sprit, läkaren kollade med ultraljudet och sen förde han in nålen. Det gick fort och kändes knappt, det var ett litet stick och sen stramade det lite. De tappade lite vätska och sen var det klart. Istället för vanligt plåster fick jag spray-plåster. Läkaren frågade om vi ville veta könet på barnet, och vi sa ja. Vi kollade aldrig kön när jag var gravid med Rasmus, men den här graviditeten har vi varit nyfikna och det kändes som att det var ett sätt att få nåt roligt ut av fostervattenprovet.

Jag låg kvar tills de sa att jag kunde resa på mig och sen var det dags att åka hem igen. Läkaren sa att det är bra om jag tar det lugnt resten av dagen och att jag undviker samlag och bad de närmaste dagarna, annars var det inte så mycket att tänka på. Maken hade dock redan tagit ledigt både imorgon och på onsdag, så jag ska bosätta mig i soffan under de närmaste dagarna, allt för att minska risken för missfall.

Innan vi gick berättade läkaren att provet skickas till Uppsala för analys. Om vi får ett negativt besked så kommer han få meddelande om det och då kommer han att ringa oss, förhoppningsvis denna vecka. Om vi inte har hört nåt till helgen så är det en indikation, men ingen garanti, för att det ser bra ut sa han. Om vi får ett positivt besked så meddelas det med ett brev, som borde komma på onsdag nästa vecka. Onsdag! Det är ju 1,5 vecka dit! Jag som trodde att vi skulle ha ett svar om en vecka... nu hoppas jag nästan att vi inte har svar då, eftersom det då antagligen betyder något negativt...

Så nu är det bara att vänta. Gissa om jag kommer hoppa högt varje gång telefonen ringer... Hoppas tiden går lika fort nu som den har gjort de senaste veckorna!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Vill bara meddela dig att de siffror man får av kub:en inte betyder något alls. Detta kan mycket väl gå bra ändå ska du se :)
Jag hade perfekta siffror på vårt första kub och ändå visade det sig att det barn jag hade i magen hade kromosom fel, där sannolikheten var 1:12000
Så det är inte tvunget att det betyder något!
Önskar dig/er stort lycka till!

Johanna

Johanna sa...

Hålla tummarna kanske är fel uttryck. Men vi hoppas i alla fall att allt ska se bra ut och vi tänker på er.

Kram Johanna och Felicia =) (Som fyller år samma dag som eran är beräknad :)

Marre sa...

Oj villken rysare & stackars dig & din make.
Jag hoppas så innerligt att allt är bra.

Åh jag håller tummarna så de blir blåa. Allt måste bara vara bra.

Tänker på er.

Bamsekramar!

Popcorn79 sa...

Tack, vad gulliga ni är!

Anonym/Johanna: Jo, jag vet att det inte går att dra några egentliga slutsatser av KUB-testet, men det är klart man blir orolig när det var så stor skillnad mot förra graviditeten... Skönt att få svart på vitt nu i alla fall, även om jag är nervös för resultatet. Hoppas ditt barn mår bra! Kram popcorn

Om mig... sa...

Hej Popcorn !
Trevligt att du hittade till mig, eller ja trots omständigheterna.... jag lider med dig ..vet er känsla och den är fruktansvärd. Oron att telefonen ringer och varje gång posten kommer hoppar man till. När man får ett plus så är man ju redan mamma och pappa och jag har förstått att ni hade en lång väntan tills Rasmus kom till er. Hoppas hoppas det går vägen och vet inte om du läste min jämförelse med lottot ? MEN man tänker som du , det där barnet den enda kan vara den som är sjuk, så håller ju tankarna på och kanske är det för att skydda sig själv.

Har ni beslutat vad ni gör om det skule visa något ?
Håller alla mina tummar och kommer fortsätta vara inne här och kolla resultatet!

Va med varann och ta hand om varann denna tuffa vecka, psykiskt lidande...och ja sjukvården...vart är empatin ?

Kram på dig!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Skönt att det är gjort i alla fall. Håller tummarna för att de inte ringer utan att ni får det där brevet på posten. kram!

Popcorn79 sa...

Hej Sofie! När jag pratade med kuratorn så gjorde hon också jämförelsen med lotto, och jag försöker tänka så. Men det är lite svårt ändå, som du vet. Men jag känner mig faktiskt mer positiv nu sen vi gjorde provet och jag såg att barnet mådde bra (såvitt jag kunde se på ul-skärmen i alla fall). Hjärtat slog ju som det skulle och vid ett tillfälle lyfte han/hon handen mot ansiktet, det var lite kul att se. Det var första gången som jag riktigt kände en "connection" till det lilla livet, har inte riktigt vågat ta till mig det hela än. Tror det var det som gjorde att det vände för mig. Men än vågar jag inte slappna av, inte förrän vi har fått svar på provet. Tack för att du håller tummarna för oss! Kram!

Popcorn79 sa...

Tack Jenny! Kram!

Anonym sa...

Hej! Hittade hit via Google när jag sökte lite på fostervattensprov.. Gjorde precis som du mitt prov i måndags den 12: e och har ännu inte hört något.. Fick högre risk än dig fick 1:6 på ds och 1:2 på dom andra.. Vilket kom som en riktig chock då jag är 21 år gammal endast.. Känner mig därför inte så väldigt hoppfull men man får försöka tänka positivt.. Ville mest önska dig all lycka till och hoppas att det visar på ett friskt barn! Denna väntan är hemsk, jag ska få svar på snabbanalysen senast onsdag och sedan har dom valt att göra det utökade testet oxå.. Så vi får se o hoppas på det bästa.. Kram på dig o hoppas det går bra!

Popcorn79 sa...

Hej anonym! Kul att du hittade till min blogg, tråkigt bara att det var av en så trist anledning! =( Jättetråkigt att höra om dina siffror, förstår att du är orolig! Jag vet att jag kanske borde vara "nöjd" med mina siffror om man jämför med andra, men jag är ju orolig ändå. Funkar det på samma sätt för dig, att de ringer om något är fel och skickar brev om allt är bra? Skönt i så fall att de inte har ringt än! Det är klart man vill ha besked, men helst ett positivt sådant...

Jag ska hålla tummarna för dig, uppdatera gärna här igen om du vill! Tänker på dig! Kram och stort lycka till!

Anonym sa...

Hej igen, kikar in här lite då o då nu, nyfiken hur det går för dig! och trots att det är en hemsk situation man sitter i så är det "skönt" att se att man inte är ensam om detta, vilket man lätt känner sig som när alla runt omkring har sån tur när det gäller sådana saker. Självklart förstår jag att du är orolig du med, det har du rätt att vara även om dina siffror var lite "bättre" än mina. Får jag fråga vad det var som gjorde att du fick den risk du fick? berodde det på nacken eller blodprovet? och isf hur bred var nacken? förstår givetvis om du inte vill berätta detta men skulle vara intressant att veta.. Har läst mycket på internet och det känns som att de bedömmer detta på kub lite olika runt om i landet. På mitt kub var det endast nacken som drog ned resultatet, blodprovet var bra, men nacken mättes till hela 3,9 mm. Har dock läst om en annan som var 35 (om jag inte minns fel) fick 4,3 mm i nackuppklaring och en risk på 1:42. Förstår inte hur det kan vara såna skillnadet när hennes nacke var bredare än min och även åldern betydligt högre. Ångrar verkligen detta med Kub men då detta är mitt första barn så får jag komma ihåg det till nästa gång. Man får inte glömma att det bara är en sannolikhetsbedömning, inte en diagnos. Ja precis, dom skulle ringa om det var något annars skicka brev, så vi får hoppas det är tyst i våra telefoner även imorgon, då kanske man kan se lite hopp i alla fall. Så sa läkaren till mig när jag var där, då han menade att ett negativt resultat troligtvis kommer samma vecka då det går fort via telefon. Kikar in imorgon igen och ser hur det gått för dig, tack detsamma ! Stor kram

Popcorn79 sa...

Jag förstår hur du menar, det är skönt trots allt att hitta andra i samma situation, även om detta inte är något man önskar någon annan! Vi får försöka hitta stöd hos varandra!

För mig var det bara nackspalten som drog ner, blodprovet var bra. Jag vet dock inte hur bred nacken var, glömde fråga men nu i efterhand så känns det rätt bra ändå. Om jag hade vetat så hade jag googlat som besatt och säkert blivit mer orolig, så nu låter jag bli att fråga. Däremot om allt ser bra ut längre fram så kanske jag frågar. Det finns ju fortfarande en förhöjd risk för hjärtfel även om vi får ett positivt besked av fvp.

Håller tummarna för att både din och min telefon är tysta! Kram!